Cevap :

Atatürk:

Türk milletinin dili Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. (1929) Zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır. Bizim milliyetçiliğimizin esası dil birliğinin korunmasıyla mümkün olacaktır. (1938) Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir. (1929) Güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim ahenkli, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. (1928)

 

Dilimizin zenginleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik tanınmış kişilerin görüşlerini yazınız;

Kitabın yazarı Emin Özdemir, Türkçe'nin geliştirilmesi, zenginleştirilmesi ve özleştirilmesi yönünde yaptığı çalışmalarla tanınan bir dilbilimci. Özdemir'in bu son kitabı ise, yazarın 1970'li yıllardan bugüne kadar, çeşitli dil ve yazın dergilerinde yayımlanmış yazılarından oluşan bir seçki niteliğinde. Dilin Öte Yakası, aralarındaki konusal ve sorunsal yakınlıklarına göre "Yazıyı Sorgulamak", "Değiniler", "Sözcüklerle Yaşamak" ve "Dört Ölüm Yazısı" başlıklı dört ayrı bölümden oluşuyor.

Atatürk: Türk milletinin dili Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. (1929) Zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır. Bizim milliyetçiliğimizin esası dil birliğinin korunmasıyla mümkün olacaktır. (1938) Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir. (1929) Güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim ahenkli, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. (1928)