Cevap :
Türkiye’nin 4. büyük metropol kenti olan Bursa ülkemizin en gelişmiş kentlerinden biridir.
Osmanlı Devlet’nin İstanbul’dan önceki başkenti, günümüzde de ülkemizin en kalabalık, en gelişmiş, ticaretin ve aynı zamanda da turizmin en hareketli olduğu şehirlerinden biridir Bursa. Osmanlı döneminden kalma tarihi eserleri, yemyeşil doğası, düzenli kent yapılaşması ile Bursa Marmara Bölgesi’nde bir cazibe merkezidir.
Bursa’nın neyi meşhur, Bursa’da ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:
Ulu Camii: Bursa’nın simgelerinden biri olan Bursa Ulu Camii, Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılmıştır. Çok ayaklı cami şeklinin ülkemizdeki anıtsal örneği sayılan Ulu Camii Bursa gezinizde mutlaka uğramanız gereken, sizi kendine hayran bırakacak bir şaheserdir.
Yeşil Türbe: 1421 yılında Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan Yeşil Türbe Bursa’da yerli yabancı turistlerin ilk duraklarından biridir. Şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahip olan türbe Bursa ile özdeşleşmiş bir yapıdır.
Koza Han: Bursa denince akla ilk gelen tarihi yapılardan olan Bursa Koza Han, II. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Ulu Camii ile Orhan Camii arasında yer alan han ipek kozalarının satışının yapıldığı bir ticaret merkeziydi. Günümüzde içerisinde tekstil, sanat, el işi, değerli eşyaların satıldığı pek çok mağaza yer almaktadır.
Uludağ: Kış turizmi denince ülkemizde akla ilk gelen yer olan Uludağ Bursa merkeze yaklaşık 30 km mesafede yer alır. Milli Park statüsünde olan Uludağ Bursa’nın en önemli turizm merkezidir.
İskender Kebap: Ünü ülkemizin sınırlarını aşıp artık dünyanın pek çok ülkesinde bilinen iskender kebap Bursa’nın mutfağından çıkan en eşsiz lezzetlerin başında gelir. Bursa geziniz sırasında bu muhteşem yemeği mutlaka anavatanında deneyin.
İnegöl Köfte: Bursa ile özdeşleşen bir diğer yemek de İnegöl köftedir. Bursa’da bu eşsiz köfteyi mutlaka tatmanızı öneriyoruz.
Kestane Şekeri: Bursa’nın en meşhur tatlısı olan kestane şekeri Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.
Kemalpaşa tatlısı, süt helvası, Bursa kısırı, ciğer kebabı, pideli kebap, pazılı tirilye kebabı, sakızlı kebap, köbete, Muradiye çorbası, kestaneli lahana sarması, incir dolması Bursa mutfağından çıkan ve tatmanızı tavsiye ettiğimiz diğer yerel lezzetlerdir.
Osmanlı kültürünün oluşturduğu zengin Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına armağan ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır. Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri'dir.
İskender Kebabı
Türkiye'nin dört bir yanında tanınan kebaplardan biridir. XIX. yüzyılın sonlarına doğru Bursalı İskender Usta tarafından yapılmaya başlanmıştır. Döner Kebap, diğer ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir. Bursa'ya, sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır.
İnegöl Köftesi
XIX. yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri küçük ızgara köfte, 1930'larda Bursa'da Mustafa Besler tarafından açılan dükkanda "İnegöl Köftesi" adıyla satılmaya başlanmıştır. Bu lezzetli köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir.
Kemalpaşa Tatlısı
Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930'lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır. Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm. çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir. Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur. Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür.
Mihaliç Peyniri
Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır.
Kestane Şekeri
Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa'nın karakteristik tatlılarındandır.
Bursa ilinin başlıca tatları ve bilinen yiyecekleri dışında da şunlar vardır:
ÇORBALAR
Tarhana Çorbası, Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması
ETLİ YEMEKLER
Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası
TATLILAR
Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı
HAMUR İŞLERİ
Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça