Cevap :

Emin5c

1. Yeni bir blog (Add entry) açın ve adını “Ziyaretçi Defterim” olarak yazın yada siz nasıl bişey yazmak isterseniz.

2. Bu blog içine insanlara bırakmak istediğiniz mesajı yazın. ( yaratıcılığınızı kullanın.)

3. “Publish entry” düğmesine basın.

4. Sağ en üstte “Preview my space” e tıklayın. (Aslında böyle yaparak sayfanızın nasıl göründüğüne bakarsınız). Ziyaretçi defteri girişinin alt kısmındaki "Permalink" e tıklayın.

5. Bu link daha sonra işimize yarayacak lütfen kopyalayın.

6. Şimdi “Ziyaretçi Defterim” adında yeni bir list oluşturacağız

7. “Mesajlarınızı bırakın”  adında bir list girişi yapın. Yada buna benzer bişey.

8. İşte tam bu noktada daha önce kopyaladığımız Permalink işimize yarıyor. Ziyaretçi Defterimin permalinkini   buraya link olarak ekleyin.

9. Ziyaretçi Defterim nerede olsun istiyorsanız sayfanızda yerleştirin

 

İlk Önce Database'mize "ziyaretci_defteri" isimli bir tablo oluşturacağız . Gelen ziyaretcilerin bilgi ve görüşlerini yazması için bir ara yüz hazırlayacağız, yaz.php oluşturacağız . Sonra da gönderilen bilgileri 
database'mize ekliyeceğiz ve "gonder.php" dosyası oluşturcaz.

"ziyaretci_defteri" isimli tablomuzu oluşturalım:

CREATE TABLE ziyaretci_defteri (
numara smallint(6) NOT NULL auto_increment,
isim text NOT NULL,
email text NOT NULL,
ulke text NOT NULL,
gorus longtext NOT NULL,
tarih datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
PRIMARY KEY (numara),
UNIQUE KEY numara (numara)
) TYPE=MyISAM;


Tablomuzu oluşturduk, şimdi tablonun güzel bir arayüzle dolmasını hazırlayalım. Tabloda isim, email, ulke ve gorusler var. "imput name"ler tabloda verdiğimizle uyuşmalıdır. Aşağıdaki verdiğim kodları "yaz.php" olarak kayıt edin.

<html> <head><title>SANALKURS - Ziyaretci Defteri - Gorusunuzu Yazininz (yaz.php)</title><head> <body> <form method="post" action="gonder.php"> Isminiz : <input type="text" name="isim"><br> Email : <input type="text" name="email"><br> Ulkeniz : <input type="text" name="ulke"><br> Gorusleriniz : <textarea name="gorus"></textarea><br> <br><br> <input type="submit" name="valider" value="Gonder"> </form> </body> </html>

Yukarıdaki kodlarda görüldüğü gibi "form action" ilerde oluşturacağımız "gonder.php" dosyasına verilmiştir. Yani oluşturulan formun birer ismi var, "email" bölümü için "name="email" gibi. Yani burada dikkat edilmesi gereken, form'daki bölümlerin isimlerinin hazırlanmiş olduğumuz database tablosunda bir karşilığı olduğu noktasıdır. Yazilan bilgiler, isimlerin karsiliklari, ana tablodaki o isimli bolüme yaziliyor.

Şimdi Form'a girilecek bilgilerin direk olarak tablo içine gönderilmesi için aşağıdaki kodları "gonder.php" olarak kayıt ediyoruz.

<html> <head><title>SANALKURS - Ziyaretci Defteri - Gorus Onayi (gonder.php)</title><head> <body> <?php # VERİTABANI BA?LANTISI $dbuser = "root"; // buraya mysql kullanıcı adınız $dbpass = ""; // buraya mysql şifreniz $dbadi = "ziyaretci_defteri"; // buraya tablo adı mysql_connect("localhost",$dbuser,$dbpass); mysql_select_db($dbadi); $continu=1; # isim boş ise hata gönder if ($isim == "") { echo("Lutfen Isim bolumunu tam olarak doldurunuz!<br>"); //isim bolumu bos birakildiginda cikacak hata yazisi $continu=0; } if ($continu == 1) { $sql=mysql_query("INSERT INTO ziyaretci_defteri (isim, email, ulke, gorus, tarih) VALUES ('$isim', '$email', '$ulke', '$gorus', NOW())"); echo("Gorusleriniz Icin Tesekkurler !") ; //gonderilme islemi tamamlandiginda cikacak yazi } else { echo("<a href=yaz.php>Geri</a>"); } ?> <br><?php echo("<a href=oku.php>Defteri Oku</a>"); ?> </body> </html>

Burada da yine form sayfasında her bölüme verdiğimiz isimleri kullandık.

Evet, son olarak da ziyaretci defterine yazdığımız yazıları okuyabilmek içinde aşağıdaki kodu kullanalım

<html> <head><title>SANALKURS - Ziyaretci Defteri - Gorusleri Oku (oku.php)</title><head> <body> <table align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" border="1" width="80%"> <tr> <td bgcolor="black"><font color="white">Isim</td> <td bgcolor="black"><font color="white">Email</td> <td bgcolor="black"><font color="white">Ulke</td> <td bgcolor="black"><font color="white">Gorusler</td> <td bgcolor="black"><font color="white">Tarih</td> </tr> <?php # VERİTABANI BA?LANTISI $dbuser = "root"; // buraya mysql kullanıcı adınız $dbpass = ""; // buraya mysql şifreniz $dbadi = "ziyaretci_defteri"; // buraya tablo adı mysql_connect("localhost",$dbuser,$dbpass); mysql_select_db($dbadi); $sql=mysql_query("SELECT * FROM ziyaretci_defteri ORDER BY numara"); //siralamanin yapilacagi tablonun secimi. while ($ligne = mysql_fetch_object ($sql)) { echo "<tr>"; echo "<td>$ligne->isim</td>"; echo "<td>$ligne->email</td>"; echo "<td>$ligne->ulke</td>"; echo "<td>$ligne->gorus</td>"; echo "<td>$ligne->tarih</td>"; echo "</tr>"; } ?> </table> <br><?php echo("<a href=yaz.php>Deftere Yaz</a>"); ?> </body> </html> Yukarıdaki kodlarımızı da "oku.php" olarak kayıt ediyoruz. Böylece işimiz tamamlanmış oluyor.