Cevap :
Biyoteknoloji giderek genetik mühendisliği uygulamalarının tıbbi zirai ve endüstriyel biyolojik maddelerin üretilmesi amacıyla kullanılmasını kapsamaktadır Bu nedenle 20 yüzyılın son yıllarında biyoteknoloji uygulamalı ve disiplinlerarası bir alan ‘’moleküler genetik’’ ve ‘’rekombinant DNA teknolojisi’’ olarak tanımlanmaktadır Artık bu teknoloji bir organizmanın genomlarında bulunan tüm bilgileri ve şifreleri değiştirmeyi; aynı ya da farklı cinse ait organizmalara DNA sekansları veya genleri aktarmayı istenilen DNA baz sıralarını veya genlerini çıkarmayı başka organizmalara aktarmayı ya da birleştirmeyi; DNA ve RNA baz sıralarını belirlemeyi gen haritaları çıkarmayı; transgenetik hayvanlar bitkiler mikroorganizmalar üretmeyi genetik düzeyde embriyolarda düzenlemeler yapmayı yeni fenotip ve genotipte canlılar oluşturmayı proteinler enzimler antibiyotikler hormonlar gibi tanılama tedavi koruma ve araştırmalarda kullanılan maddeler kimyasallar üretmeyi olanaklı kılmaktadır
Biyoteknolojide ulaşılan aşama ve sürdürülen çalışmalar 21 Yüzyılı şekillendirecek devrimsel gelişmeleri içermektedir Biyolojik çalışmaların hayatımızdaki önemi
İnsan soyu, bugünkü teknolojik ve bilimsel olgunluğa erişinceye kadar geçen sürede, kendi yaşamını iyileştirmek için pek çok araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Çünkü, dünyada zekasını kullanarak somut işler yapma yeteneğine sahip tek canlı insandır.
Dünden bugüne insanoğlu, bitki ve hayvanları ıslah etmiş. Daha iyi meyve, daha çok süt, yumurta ve et elde etmek için onların kuşaklarını kültürel yöntemler kullanmak suretiyle iyileştirmeye çalışmış ve büyük ölçüde de başarılı olmuştur.
Bir rastlantı sonucu bulunan kimera (aşı tekniği) ile, iyi meyve veren bitkiden alınan bir kromozomun yada bir parçanın, ayrı bitkiye aktarımı sayesinde daha verimli türler elde edilmiştir. İlk defa Mısır ve Meksika’da yapılan yapay tozlaşma ve hayvan çaprazlamaları gen teknolojisinin ilk aşaması olup, günümüzde yeni teknikler sayesinde halâ güncelliğini korumakta, biyoteknoloji ve gen mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır.
Önceleri birkaç araştırmayla başlayan biyoteknoloji, şimdi yavaş yavaş bir sektör haline gelmektedir. Birçok tıbbi bitki ve hayvanın üretim, çeşitli antibiyotik, aşı, interferon, pestisidlerin üretimi insandaki zararlı genlerin ayıklanması, pek çok alanda biyoteknolojik yöntemlerden yani biyoteknolojiden yararlanılmaktadır.
alıntıııııı