Cevap :

Merhaba,

Edebiyat ve din arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Din, günlük hayatta uygulanan, bir dizi düşünce ve inanç kalıbı olarak kabaca tanımlanabilir. Günlük uygulamalar, düşünce ve inanç arasında da karmaşık bir ilişki bulunmaktadır. Günlük hayatı bu kadar etkileyen bir kavram tabi ki edebiyatta da yankı bulmuştur. 

Daha derin bir analiz yapıldığında, din de edebiyat da esasında günlük hayalatlarımızda insanı davranış ve hislerimizin nasıl değiştiğini ve geliştiğini inceler ve bir yandan da etkiler. 

Homeros'un şiirlerinden bu yana, edebiyat aracılığı ile insanlar mucizeleri, Tanrılar'ın varlığını ve insanlara olan etkisini, ölümden sonraki hayatı ve tapınmayı incelemiş ve kendilerini sorular sormuştur. Dinler de bu anlamda benzer soruların cevapları olarak ortaya çıkmışlardır. 

Cevap:

Merhabalar,

Açıklama:

Edebiyat ve din ilişkisi yadsınamaz derecede iç içedir.

Edebiyat yada yazma isteği insanın düşüncelerini paylaşma ihtiyacından, sesini duyurma isteğinden doğmuştur. İnsanın hayatını etkileyen ögelerden biri olan din de bu noktada vermiş olduğu eserlere yansır.

 Din ise insan hayatını etkileyen ve insanın hayatına yön verirken kimi zaman sınırları çizen etmenlerden birisidir. İnsanları tarih boyunca etkilemiştir. Dinin kültüre, yaşayış biçimine, dile kattığı pek çok şey aynı zamanda edebiyata da girmiştir.

Ayrıca din edebiyatı dönemlere ayırmıştır.Özellikle tasavvuf edebiyatında, divan edebiyatında dini konuları içeren eserler verilmiştir. Verilen eserleri, eserlerin konularını belirlemiştir. Edebiyat eserlerinde kullanılan dil ve üslup Arapça, Farsça kelimelerin kullanılmasına neden olmuştur. Bu dillerin kullanıldığı coğrafyaların edebiyatına ait ölçüler, biçimler bizim edebiyatımızda da kullanılmaya başlanmıştır.

Sadece bizim edebiyatımızda değil örneğin Rus Edebiyatı'nda da din vazgeçilmez motifler ve konulardan biri olmuştur. Dostoyevski Suç ve Ceza romanında din motifini kullanmış, Hristiyanlık ve günahlar üzerinde durmuştur. Kitap boyunca işlediği günahın ızdırabını çeken kahraman kitabın sonunda ettiği tövbe ile umudunu yeniden kazanır.