Cevap :

Belki de en çok karıştırılan ve Allah konusunda en fazla merak edilen iki konudur eşitlik ve adalet. Bir çok insan Afrika`daki insanları gördüğünde ya da çevresinde fakir, hasta, sakat ya da inançsız insanlar gördüğünde bu insanların suçu ne diyerek haşa Allah`ı yargılamaya kalkar. Halbuki Allah en baştan dünyayı ve tüm evreni eşitliğin olmadığı bir şekilde yaratmıştır. Ama Allah adildir. Allah Kuran`da bir hardal tanesi ağırlığınca yapılan işin bile hesabının sorulacağını söylüyor. Bir çok yerde Allah adildir, unutmaz, herşeyi görür ve bilir deniyor.

 


Allah Kuran`da çok açık bir şekilde kiminin kiminden üstün olduğunu ve bunun Allah tarafından yaratıldığını söylüyor. Bunun böyle olması çok normaldir. Çünkü Allah`ın herkesi ve herşeyi eşit yarattığını düşünseydik o zaman doğada bu kadar çeşitlilikle karşılaşmazdık. Belki tür denen bir kavram olmazdı ya da her türden meydana gelen varlıklar sadece tek tip olurdu. Fabrikasyon üretilen masa sandalye gibi her canlı çeşidinden sadece bir tane olurdu. İnsanlar içinse kadın erkek ayrımı bile olmazdı. Çünkü daha en baştan kadın ve erkek eşit değil. Ya da herkes maddi olarak aynı imkanlara sahip olarak dünyaya gelseydi, bu sefer herkes kaşını, gözünü, kulağını beğenmeyip yine birbirinden farkını ortaya koyacaktı. Dolayısıyla herşeyin ve herkesin eşit yaratıldığı bir ortamda herkes birbirinin kopyasıdır, herkes eşit kardeşe, eşit imkana sahiptir. Herkes aynı iklim şartlarında mücadele eder, herkes eşit yıl yaşar. Sadece bunları düşünmek bile eşit bir dünyanın mümkün olmadığını bizlere ispat etmek için yeterli aslında.

Allah dünyayı eşit yaratmamıştır. Herkese eşit imkan vermemiştir. Ama Allah adildir. Herkese aynı sorumlulukları yüklemiş ama bunların büyük bir kısmına bir ölçü belirlememiştir. Herkes kendi şartlarına göre değerlendirilecektir. Allah`ın adil olduğuna inanmak imanın en temel gereklerindendir. Dünyada imkan açısından çok zengin veya çok fakir insan vardır, akıl açısından çok üstün ya da çok eksik vardır. Dünyada çok uzun boylu, ya da kısa boylu insanlar da vardır. Güzel ve çirkin insanlar da vardır. Bazı insanlar çok sağlıklıdır, bazılarıysa hasta. Bu böyledir çünkü Allah insanları denemek istemiştir. İmkanı olanın ihtiyacı olana zekat vermesi bu yüzdendir. Aynı şekilde zorda kalana yardım edilmesi, hoşgörünün, merhametin esas alınması bu yüzdendir. İbadetlere güç yetiremeyenin sorumluluğunun hafifletilmesi Allahın adaletindendir. Allah aynı şekilde insanlardan da adaletli olmalarını talep etmektedir. Çünkü insanlar arasındaki etkileşimin temelinde yatan insanlar arasındaki güçlü olma savaşıdır. Bir an için her yaştan herkesin eşit imkanlara sahip olduğunu düşünelim. Bir süre sonra bu eşitlik yine bozulacak ve düzensizlik hakim olacaktır. Allah`ın sınavı da bu noktada daha belirgin olmaktadır. Zamanı geriye çevirmek nasıl mümkün değilse Allah`ın yaratmadığı eşitliği insan eliyle sağlamak ve korumak da mümkün değildir. Ama Allah`ın bizden isteği bu çabayı göstermemizdir. Sahip olduğumuz imkanlara şükredip Allah rızası için elimizdekileri paylaşmamızdır, insanlara iyilik yapmamızdır.

Nahl 93 Allah dileseydi, elbette ki sizi bir tek ümmet yapardı. Ama O, dilediğini saptırıyor, dilediğini de iyiye ve güzele kılavuzluyor. Yapıp ettiklerinizden mutlaka sorgu-suale çekileceksiniz.