Cevap :
renk körlüğü kalıtssaldır ve tedavisi yoktur şaşılık gözü hareket ettiren göz kaslarının uyumsuzluğundan meydana gelir ameliyatla düzeltilebilir
Renk körlüğü
Renk körlüğü kadınlardan fazla erkeklerde görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Renk körlüğü, renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. En fazla görülen tipi kırmızı ve yeşilin ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah - beyaz görülmesi söz konusu olur. Renk körlüğü oldukça yaygındır: Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde vardır. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.
Nedenleri
Renk körlüğünün nedeni bilinmemektedir. Renkler gözün ağtabakasında bulunan koniler tarafından algılanır. Bunlar pigment, yani renk maddesi içerir ve belirli koniler belirli renkleri ayırt ederler. Kalıtsal bozukluk sonucu bu pigmentlerden birinin eksik olmasının, renk körlüğü oluşturmada rol oynadığı sanılmaktadır.
Bazen renk körlüğü, ağtabaka ya da göz siniri (optik sinir, yani ağtabakadan beyne uzanan sinir) hastalığıyla ortaya çıkar. Bu tür renk körlüğü ender görülür ve ilerleyicidir. Renk körlüğünün yanı sıra görüş de bozulur. Buna karşılık, kalıtsal tipte renk körlüğünde biçimler görülebilir ve bozukluk ilerlemez.
ŞAŞILIK
Şaşılık, gözlerin paralelliğinin bozulduğu ve farklı yönlere baktığı görsel bir kusurdur. Bir göz düz bakarken diğeri; içe, dışa yukarı veya aşağıya bakabilir. Şaşılık, çocuklar arasında sık görülen bir durumdur, hayatın ileri dönemlerinde de meydana gelebilir. Tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığı göz kaymaları ileriki yaşlarda tedavisi mümkün olmayan görme kayıplarına yol açabilir.
ŞAŞILIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
GÖZLÜK: Kırma kusuruna bağlı bazı şaşılıklar gözlükle tedavi edilebilir. Hasta gözlük kullanmaya başlayınca şaşılık düzelir.
ORTOPTİK: Ortoptik tedavi, her iki gözle görme yeteneğini ve derinlik hissini kazandırmak amacı ile uygulanabilir. Bu iki fonksiyon gözlerin paralel durmasını sağladığı gibi günlük hayatımızda da oldukça önemlidir.
CERRAHİ: Doğuştan olan kaymalar, genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde ameliyat edilmesi gereken kaymalardır. Kaymaların büyük çoğunluğu ise 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam düzelebilir.