Sakura
Cevaplandı

1.kuranı kerimden meleklerle ilgili iki ayet  meali bulunuz

2. ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamını bulunuz

 

Cevap :

2:30 - Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. (Melekler): "A!.. Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz" dediler. (Rabb'in): "Ben sizin bilmediklerinizi bilirim." dedi.

2:31 - Ve Âdem'e isimlerin hepsini öğretti, sonra onları meleklere gösterip: "Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin." dedi.

Ahiret İnsanın ölümü ile başlayan ebedî (sonsuz) hayat. Âhirete îmân, inanılması lâzım olan altı esastan beşincisidir.

Kıyamet: Kalkmak, diriltmek, dikilmek, ayaklanmaktır. Kozmolojik anlamda dünya hayatının sonu, evrenin düzeninin bozulması. Yerin, göğün, yıldız ve gezegenlerin birbirine girmesi, dağların pamuk parçaları gibi dağılması. Kaari'a. Vakıa.

Âhiret, Kur'ân'da dünya hayatından sonra sonsuz yeni bir hayat boyutuna ad olarak kullanılmıştır. Birinci hayat için 'ûlâ' ikinci hayat için 'âhir' ifadelerinin kullanması bunu göstermektedir.

Âhiret terimi kelâmî eserlerde şöyle tarif edilmiştir: Âhiret, kıyametin kopmasından başlayıp ebediyyen devam edecek olan ikinci hayattır ki, ba's (öldükten sonra dirilme), haşr, hesap, mizan, şefaat, sırat, Cennet, Cehennem gibi bütün olay ve aşamaları içine alır.

Esasında, her insanın ölümüyle, o insanın âhireti başlamakta ve ebediyete kadar devam etmektedir. Buna göre insanların bir kısmı hayatın dünya boyutunu yaşarken, diğer bir kısmı da âhiret boyutu içine girmiş olmaktadır.

 

Kıyamet nedir

 

Tanımı/Anlamı

 


Tek tanrılı dinlerin inanışına göre dünyanın sonu ve bütün ölülerin dirilerek mahşerde toplanacağı zaman, kıyamet günü, mahşer günü.
Gürültülü karışıklık, gürültü, patırtı 
Örnek: Bağırma, çağırma, kıyamet, polisler Mustafa'yı çalyaka götürürler. P. Safa
Büyük felaket, afet.