Cevap :
Gerçek sosyal yaşam veya eusociality (Yunanca eu: "gerçek / iyi" + "sosyal"), hiyerarşik sınıflandırmada toplumsal örgütlenmenin en üst düzeyini tanımlamak için kullanılan bir terim.
Toplumsal örgütlenmenin bir alt seviyesi olan ön- veya presosyal yaşam, altsosyal, yarısosyal, yansosyal ve sözdesosyal gibi terimler kullanılarak da sınıflandırılmışlardır.[1] Bazı insan toplumlarıyla karşılaştırmalı olarak, belli statüdeki bireylerden oluşan bir gruba veya özel bir sınıfa kast dendiği de olur.
Örnekler [değiştir]
Gerçek sosyal yaşama dair bilinen en iyi örnekler, karıncalar, arılar, yaban arılarının (Hymenoptera takımı) yanı sıra, termitler (takım Isoptera) ile bu kolonilerde yaşayan üreyebilen kraliçeler, az veya çok kısır işçiler veya bu koloniyi saldırıya karşı düşmanlardan koruyan askerlerdir. Avustralya'ya özgü bir buğday biti türü olan Austroplatypus incompertus, böcekler arasında gerçek sosyal yaşamın ilk olarak fark edildiği böcek (takım Coleoptera) olarak bilinir.[2][3]
Gerçek sosyal yaşamın memelilerde görülen tek örneği, çıplak köstebek faresi (Heterocephalus glaber) ile damarensis köstebek faresidir (Fukomys damarensis). Doğa bilimcilerinin ilgisini çeken çıplak, pembemsi ve keskin dişleri olan bu kemirgenlerin hayat şekli memelilerden ziyade sosyal böceklere benzemektedir.