Cevaplandı

internet adreslerini uzantılarda en çok kullanılan 6 tanesini her birine beşer örnek veriniz ve her adresin hangi siteye ait olduğunu belirtiniz. diye bir ödev verdi hocamız. bana bunu açıklayığ örnek verebilirmisiniz

Cevap :

 

 

INTERNET ADRESLERİNDEKİ KISALTMALAR

Internet'e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun domain adresi, o kuruluşun hangi gruba dahilse ilgili kısaltmayı bazı istisnalar dışında mutlaka içerir. Ayrıca, ülkelerin 2 harfli tanıtım kodları da ( Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada çıkışlı adreslerin çoğu ve geniş bir kitleye servis sunan bazı birimler dışında ) adresin sonuna eklenir. Internet adresi, eğer özel amaçlı bir servise ( ftp, gopher, www gibi ) aitse, genellikle, bu durum, adresin başında kullanılan bir kısaltmayla verilir. Aşağıdaki liste, adreslerde kullanılan bazı kısaltmaları ve ne anlama geldiklerini göstermektedir:

gov  : Hükümet kuruluşları
edu  : Eğitim kurumları ( üniversiteler gibi )
org   : Ticari olmayan, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar
com : Ticari kuruluşlar
mil   : Askeri kuruluşlar
net  : Servis sunucuları ( Internet Servis Sağlayıcı gibi )
ac   : Akademik kuruluşlar ( bazı ülkelerde edu yerine kullanılmaktadır )
int   : Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar
ftp   : FTP Arşiv sitesi ( ön ek )
www : World Wide Web Sitesi ( bazen web de kullanılır ) -ön ek-

Bazı ülke kısaltmaları: tr: Türkiye, jp: Japonya, uk: İngiltere, it: İtalya, ch: İsviçre, ca: Kanada, ru: Rusya, id: Endonezya, nl: Hollanda, de: Almanya, fr: Fransa, il: İsrail, no: Norveç, se: İsveç, fi: Finlandiya, gr: Yunanistan, hr: Hırvatistan, yu: Yeni Yugoslavya, br: Brezilya, bg: Bulgaristan.

Genel olarak bu sınıflandırmaya uyulsa da, bazı domain adlarında daha farklı sözcük grupları da olabilir ( rl.ac.uk (uk=Ingiltere),www2.itu.edu.tr. gibi ). Özellikle com domain-lerinde ki sıkışmadan dolayı, yeni global domain adları olaşturma çalışmaları 1997 ortalarında tamamlanmıştır. Yeni kullanıma açılan alan adları şunlardır :

arts : Sanat ve kültür ile ilgili siteler
firm : Ticari firmalar
info : Bilgi servis sunan siteler
nom : Kişisel domainler için kullanılan adresler
rec  : Eğlence siteleri
stor : Alışveriş merkezleri, ticari ürün satılan yerler
web : www ile ilgili servis sunan siteler tabikide buyur