Cevap :

YENİÇERİLER

1) Hıristiyan çocuklar arasından seçilerek yetiştirilirlerdi.

2) Üç ayda bir ulufe denilen bir maaş alırlardı.

3) Yaya (piyade) askerlerden oluşuyordu.

4) Merkez ordusunu oluştururlardı.

5) Ordunun teknik sınıfını oluştururlardı.

TIMARLI SİPAHİLER

1) Hepsi atlı askerlerden oluşuyordu.

2) Masrafları dirlik sahipleri tarafından karşılanırdı.

3) Devlet hazinesinden para çıkmadan büyük bir orduya sahip oluyordu.

4) Eyalet askerlerinin tamamı Türklerden oluşurdu.

5) Devletten maaş almazlardı.
alıntı

Tımar sistemi sayesinde Osmanlı Devleti hazinesinden ek bir harcama yapmamasına rağmen hem güçlü bir orduya sahip olabilmiş, hem de topraklarının güvenliğini sağlayabilmiştir. Tımarlı sipahiler kendilerine verilen toprakların güvenliğinden sorumlu kimselerdir. Bu bölgede yaşayanların vergilerini toplayıp devlete iletirler (böylelikle devlet vergi toplama görevini de etkili bir şekilde halletmiş olur). Sipahiler kendilerine ayrılan toprağı işleyerek gelir elde eder, asker yetiştirir, devlet böylelikle sürekli işlenen verimli topraklara da sahip olmuş olurdu. Ayrıca sipahilerin toprağını belli bir süreden fazla işlemeyen köylüleri cezalandırma ve topraklarını ellerinden alma yetkisi vardı. Yani bu sistem Osmanlı Devleti'ne birden fazla alanda fayda sağlamıştır.



Gayrimüslim ailelerin erkek çocuklarının alınması ve Müslüman aileler yanında yetiştirilmeleri ise dönemin başka bir uygulamasıydı. Müslüman aileler yanında kısa bir süre eğitim alan çocuklar acemi ocağına gönderilir, orada askerlik eğitimi alırlardı. Böylelikle devletin her daim savaşa hazır bir düzenli ordusu olmuş olurdu. (Sipahileri düşünün, adamları çağırsanız senenin -hasat gibi- belli dönemlerinde savaşamaz, öteki türlü ekinler çöp olur. Oysa yeniçeriler her daim savaşa hazır bir şekilde devletin elinin altındaydı.) Yeniçerilerin evlenip aile kurmaları yasaktı ve üç ayda bir ulûfe adı verilen bir maaş alırlardı.


Peki gayrimüslim aileler neden çocuklarının alınıp götürülmesine göz yumuyordu? Çünkü o dönemde halk büyük zorluklar yaşamaktaydı. Devletin ise parası vardı. Devletin aldığı çocukların resmen hayatı kurtuluyor; bunlar güzel besleniyor, hem de maaşlı bir iş sahibi oluyorlardı. Bu yüzden yeniçeri ordusuna yetiştirilmek üzere çocuk toplanmaya çıkıldığında aileler yarışır, onların çocuklarını almaları için askerlere yalvarırdı. Kendileri karınlarını belki bir şekilde doyururlardı, ama çocukları iyi koşullarda yaşasın istiyorlardı. Ayrıca ailelerin tek çocuğu varsa bunların alınmadığını da belirtelim.