Cevap :
Aşık Dertli
1772-1846. Bolu’nun Şahnalar köyünde doğdu. Asıl adı İbrahim’dir. Küçük yaşlarda babasını yitirince başka bir köydeki yakınlarının yanına gidip çobanlık yapmaya başladı. Yöresine gelen gezici aşıklardan etkilenerek bağlama çalmasını öğrendi. Gençlik yıllarında İstanbul’a sonra da Konya’ya giderek 3 yıl aşıklık geleneğinde çıraklık yaptı. Daha sonra Mısır’a gitti ve 10 yıl kaldı.
Köyüne döndükten sonra evlendi. Ancak gezginci yaşamından dolayı yaklaşık 1825 yılında yeniden İstanbul’a gitti. 1840 yılında geçirdiği bir bunalım sonucu intihar etmeye kalkıştı. Daha önce kullandığıLutfi yerine Dertli mahlasını almasının bu olayla ilgili olduğu söylenir.
Çeşitli Orta Anadolu şehirlerinde dolaşan Aşık Dertli son yıllarını Ankara’ya giderek aşıkları korumasıyla tanınan Alişan Beyin yanında geçirdi.
Perişan Çıktım yücesine seyran eyledim Yar ilen gezdiğim eller perişan Firkat geldi dert eyledim ağladım Bir ben değil cümle kullar perişan Firkatin ucunda görünmez dağlar Aldırdım yavruyu ah edip ağlar Yıkılmış yapılmış virandır bağlar Bülbül feryat eder güller perişan Dertli kulum kendi çalar sazını Kara topraklara sürer yüzünü Kimse çekmez gayri onun nazını Bozuktur perdeler teller perişan
Ederler Üç beş aşık biraraya gelmişler Onlar birbirine meydan ederler İkrarından dönmez kavli sadıklar Hakikat sırrını pünhan ederler Olaydın onların darına berdar Cümlesine oldu aklım tarumar On iki koyunum üç beş kuzum var Gönül yaylasında cevlan ederler Dertli bu dertlere düşenden beri Kimi geri çeker kimi ileri Çeksem irakibi girmez içeri Hakikate kuru bühtan ederler