Cevap :

BİLGİNİN DOĞRULUK ÖLÇÜTLERİ

Bir bilgiyi doğrulamak ve doğru olduğunu göstermek nasıl açıklanır ? Bu bilginin ne zaman doğru olduğunu söyleyebiliriz ? Gibi sorular ile bilginin doğruluğu hakkında çeşitli görüşler ortaya sürülmüştür. Bu bilgileri gruplama yaparak beş gruba ayırabilmekteyiz. Bunlar kısaca;

1) Uygunluk : Bu görüşte doğruluğun düşünce ile tam bir uyumu vardır.Bu görüşte bir nesnenin hakkında verdiğimiz bir karar, bu nesnenin kendisi ile uyum sağlıyorsa doğrudur diyebiliriz.

2) Tutarlılık: Sistemde daha önce doğruluğu kabul edilmiş bir önermenin yeni bir önermeyle çelişmesi durumudur. Yeni önermenin eski önermeyle çelişmesi durumunda yeni önermenin yanlış olduğu vurgulanmaktadır.

3) Tümel Yaklaşım: Bir önermenin doğru olabilmesi için herkes tarafından veya çoğu kişi tarafından kabul görmesi gerekmektedir.

4) Apaçıklık: Bir önermede bulunan bir bilgi hem açık hem seçik hemde kimsenin kuşku duymadığı bir açıklıkta ise önermenin doğruluğu kabul görmektedir.

5) Yarar: Önermede Bulunan bir bilgi yararlı sonuçlar veriyor ise veya bir problemi çözmeye odaklıysa doğru olduğu vurgulanmaktadır.

##Başarılar Dilerim

Cevap:

Tümel uzlaşım, en kısa açıklaması ile bir topluluğun veya toplumun ortak bir düşünce sonucu verdiği karar anlamına gelmektedir.

Açıklama:

Merhabalar,

Tümel uzlaşım kelime grubu, felsefe bilimi için bir terim anlamı taşımaktadır. Bilginin doğruluk ölçütleri başlığı altında bilginin doğruluğunu ortaya koyan beş farklı ölçüt biriminden birisidir.

Bilginin doğruluk ölçütleri ise beş ana başlıkta incelenmektedir. Şimdi bunlara biraz göz atalım.

  1. Uygunluk: Doğru olma durumu, düşünce ile hedef nesne arasındaki tam uygunluk durumudur. Eğer bir nesne ile ilgili bir düşünce, karşısındaki nesne ile tam olarak örtüşüyorsa doğrudur.
  2. Tutarlılık: Yapılacak bir önermenin doğruluğu, sistemde daha önce yapılmış ve kabul görmüş diğer önermeler ile çelişmemelidir. Eğer çelişiyorsa doğru değildir.
  3. Tümel Uzlaşım: Bu durumda ise, çoğunluğun yahut bir grubun tamamının kabul ettiği bilgiler doğru olarak kabul edilmektedir. Genelin onayı kabul edilir.
  4. Apaçıklık: Doğru olan bilgi, açık seçik bir biçimde göz önünde bulunmalıdır. Hiçbir şekilde şüphe ve kaygı taşımamalıdır.
  5. Yarar: Bir bilgi, eğer fayda sağlıyorsa, uygulanabiliyorsa ve tatmin edici sonuçlar ortaya koyuyor ve hatta bir problemi ortadan kaldırabiliyorsa doğrudur.

Başarılar!