Cevaplandı

islam dini ile temizlik arasındaki ilişki acil abuk subuk şeyler yazanlar şikayet edilir

 

Cevap :

 temizlik  imandan gelir veya temizlik imanın yarısıdırr diye bir söz var şimdi arkadaşım islam dininde temizlik önemlidir çünkü hergün namaz kılmak için abdest alıyoruz daha sonra  islamın şartlarındada var bu temizlik ilkesi ne diyor namaz kılacağın yer temiz olcak kıyafetlerin temiz olcak diyor  yani bu örneklerle açıkladım inş yararlı olmuştur dah bir sürü sende türetebilirsin örneklerle açıklamadan daha ii olcaktır ama sınav falan varsa bu şekilde söyleyebilirsin

Navyr

İslam dininde temizlik, ibadetin ön şartıdır. Her Müslüman’ca bilinen temel ibadetlerimiz ( namaz, oruç, hac ve zekat) ile temizlik arasındaki ilişkiyi inceleyelim. Namaz ibadetini yerine getirmek için insanın gerekiyorsa bütün vücudunu yıkaması, değilse namaz abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanında temiz bir elbiseyle ve temiz bir mekanda namaz kılınabilir. Bu şekilde maddi temizliğe uyarak ve kalbini kötü düşüncelerden koruyarak kılınan namaz insanı günahlarından da temizler. Bu hususta Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde müminlere “ Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı ? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namazda sizin günahlarınızı temizler” (Sahîh-i Buhârî, Mevakıt 6) buyurarak ibadet, temizlik ilişkisini vurgulamıştır. Yine Kur'an-ı Kerim’de de “... sizi her türlü kötülükten alıkor...” (Ankebut suresi, 45. ayet) buyurularak, namazın insanı manevî olarak
temizlediği vurgulanmaktadır. Oruç ibadetini yerine getirirken insan, bedeninin yanında nefsiyle de oruç tutmalı her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak durmaya çalışmalıdır.

Hac ibadeti Müslümanların kutsal mekânları olan Kâbe ve Arafat’ da gerçekleştirilen bir ibadettir. Burada dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar aynı şekilde dua ederek bağışlanmayı dilerler. Bu mekanlarda yapılan dua ve tövbelerin kabul derecesi daha yüksektir. Onun için hacılar burada içtenlikle tövbe etmeye çalışırlar. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Günahlarından tövbe eden hiç günah işlememiş gibi olur” ( İbn-i Mace, s250) özünün gereği bu ibadetten bütün günahlarından temizlenmiş olmayı Allah (c.c.)’tan umarlar.

Zekât ibadeti de bir nevi temizliktir. Ancak bu, bedeni yada manevî temizlikten ziyade sahip olunan zenginliğin ve malın temizliğidir. İnsanın bir yıl boyunca kazanmış olduğu mallarına bilmeden karışmış haramların temizlenmesi demektir.

Görüldüğü gibi İslam’da ibadetlerle temizlik arasında ayrılmaz bir ilişki söz konusudur. Temizlik ibadetin öncesinde olabildiği gibi ibadetin bizzat kendisi de insanı temizlemeye yöneliktir.