Cevap :

Hayvanları Koruma Günü Kompozisyon

Canlılar dünyası ; insanlardan, bitkilerden, ve hayvanlardan oluşur. İnsanlar eskiden beri hayvanlarla ilgilenmişlerdir. Kütüphanelerimizde içi yalnız hayvan resimleriyle dolu ansiklopedilerimiz de vardır. Bu ansiklopedilerde hayvanların; özellikleri, beslenmeleri, bakımları, çoğalmaları, hastalıkları ve yararları anlatılır. 

Hayvanlar, duyu ve hareket yetenekleri olan canlılardır. Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya geldiler. Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. 

İlk çağlarda insanlar, hayvanlardan korkuyorlardı. Hayvanlardan korunmak için evlerini dağların yamaçlarına, kayalıklara kuruyorlardı. Zamanla insanlar hayvanlara yaklaştılar. İnsanlar daha ilk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi hayvanları evcilleştirdiler. Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. Pek çok kitapta, filmlerde, sahipleri için canını veren hayvan öykülerini okur, izleriz. Hayvanların sahiplerine bağlılıkları, hayvan sevgisinin doğup büyümesine yardımcı oldu. Hayvanları seven insanlar, hayvan hastalıklarını iyileştirmek için çalıştılar. Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmuştur. Veterinerler hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor.

Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır.

Kafesteki kanaryanın ötüşünü dinlemek, akvaryumdaki balıkları seyretmek bizi dinlendirir. Çiçekten çiçeğe, ağaçtan ağaca dolaşan böcekler, bitkilerin çoğalma olayına yardımcı olur. Çevremizdeki hayvanlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yararlanıyoruz. Kuşkusuz akrep, yılan gibi zararlı hayvanlar da vardır. Bu zehirli hayvanlardan kendimizi korumalıyız. 

Hayvanları sevenler, insanları daha içten severler. Hayvan dostları mutlu olmayı sevgide ararlar. Hayvanları koruyalım. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanları sevelim. Onlara yardımcı olalım. Hayvanları Koruma Günü'nde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım.

SENDE EZİYETE HAYIR DE :Hayvanlar dendiğinde bir an size garip geliyor değil mi?Ama hayvanlar bizlerden daha değerli varlıklardır.Günümüzde görüyoruz ki onlara eziyet ve şiddet çok daha arttı.Hayvanlar konuşamazlar konuşsalardı ne derlerdi biliyor musun?insanlardan değil kendilerinden pişman olurlardı.Neden mi?Doğduğu için.Peki ya biz ne yapıyoruz,sokakta kedi,köpek görünce onları tekmeliyoruz.bazen onları araba altında görünce eğilip sevmek istiyorum ama benden kaçıyor insanlar adına kendimden utanıyorum.Ne zarar veriyor ki o size.Şimdi dersiniz ki yavrularımı seveyim derken elimi cırmalıyor. O da  bir anne yavrusunu koruyup sahip çıkıyor.Sizin annenizin de yaptığı gibi.Ya düşünsenize insanlar kendilerine mont,ayakkabı.çanta yapmak için onların derisini yüzüyor.Hiç mi acımıyorsunuz?Hiç mi canınız yanmıyor? sokaktaki hayvanlar için ağlıyorum ben .Siz ise eziyet ettim diye gülüyorsunuz.Ufacık bir aklınız olsaydı onlara bir tas süt veya su koyardınız.Hiç birşey koymadıysanız onlara sahip çıkın ,değer verin onlara eziyet edenleri uyarın.Bunları yapsam ne değişecek dediğinizi duyar gibiyim.O zaman bu eziyetin size yapıldığını düşünün.Nasıl canınız yanar.İşte hayvanların canları da böyle yanıyor.Yüce Rabbimiz biz hayvanlara eziyet edelim diye onları yaratmamış.Merhamet edelim diye yaratmış.EZİYETE KOCAMAN BİR HAYIR !