Cevap :

Canlılar enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu da solunum ile mümkündür. Solunum gece ve gündüz de yapılır.

Oksijenli solunum; organik besinlerin (karbonhidrat, yağlar, protein, vitaminler) oksijen ile ATP elde etmesi olayına verilen isimdir. Bitkiler oksijeni yaprakları ile; hayvanların çoğu ise solunum yoluyla bu işlemi gerçekleştirir. Sonucunda karbondioksit ve su açığa çıkar.

Oksijensiz solunum; oksijen kullanılmadan kimyasal bağ enerjisinin ATP'ye dönüştürülme olayıdır. Diğer isimleri; fermantasyon, mayalanmadır. Birçok bakteri, memeli hayvanların çizgili kas hücreleri, maya mantarları oksijensiz solunum yapar. Mesela çok koştuğumuzda kas hücrelerimiz oksijeni yeterli alamaz ve oksijensiz solunum yapar.

MERHABA

Bütün canlılar yaşamak için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi elde etmek için besin kullanırlar.Canlıların besinin içerisindeki kimyasal enerjiyi açığa çıkarmaları olayına solunum denir. Solunum canlının solunum yaparken oksinen kullanıp kullanmamasına göre ikiye ayrılır. Bunlar:Oksijenli ve oksijensiz solunumdur.

Oksijenli solunum genellikle gelişmiş canlılarda görülür.Yani çok hücreli canlılarda.Oksijenli solunum da besin oksijenle parçalanır. Oksijenli solunum canlıların mitekondri organelinde gerçekleşir.

oksijensiz solunum ise besin oksijen olmadan parçalanır. Oksijensiz solunum ikiye ayrılır. Bunlar:Etil alkol fermantasyonu ve laktik asit fermantasyonudur. Oksijensiz solunum gelişmemiş canlılarda görülür.Yani tek hücreli canlılarda. Oksijensiz solunum canlıların sitoplazmasında meydana gelir.Oksijensiz solunum ikiye ayrılır: Laktik asit fermantasyonu ve etil alkol fermantasyonudur

.NOT:Bazı oksijenli solunum yapan canlılar zor durumda kaldıklarında oksijensiz solunum yapabilmektedir. Örneğin;Egzersiz yapan insanlar bir süre sonra yorulur bunun nedeni bacaklardaki çizgili kas hücrelerine yeterince oksijen gitmemesi sonucu çizgili kas hücreleri oksijensiz solunum yapmaya başlar. Ve orada laktik asit birikir. Laktik asit ise insana yorgunluk hissi verir.

Oksijensiz solunumda etil alkol fermantasyonu besini etil alkol ve Karbondioksit gazıyla parçalanır.Laktik asit fermantasyonunda ise Besin Laktik asit ile parçalanır.Bu arada solumda ATP enerjisi ortaya çıkar. Oksijenli solunumda 38 ATP olurken oksijensiz solunum yapan canlılarda ise 2 ATP meydana gelir.

BAŞARILAR...