Nedeid1989
Cevaplandı

sunum yapmam ıcın bana prizmalarla ilgili bilgi verebilirmisiniz konu başlıkları prizmalarda kırılma ince prizma doğru görüşlü prizma ışın yolununu grafik metodu

Cevap :

Prizma, optikte düz yüzeyleri olan ve ışığı|ışık kıran saydam alettir. Yüzeyler arası açıları uygulamaya bağlı olarak değişir. Geleneksel geometrik şekli ise alt yüzeyi üçgen kenarları ise karesel olan üçgen prizmadır. Bu nedenle halk arasında prizma kelimesi bu şekil için kullanılır. Bazı prizma türleri geometrik prizma şeklinde değildir. Prizmalar genellikle camdan yapılır ancak tasarlanılıdığı dalgaboyunaözel olarak herhangi bir saydam materyal de kullanılabil

Prizma nedir?

Birbirine eşit ve paralel iki düzlemin köşelerinin birleşmesi sonucu elde edilen cisme prizma denir.

Prizmalar, tabanlarının şekline göre ad alırlar. Üçgen prizma, dörtgen prizma, beşgen prizma gibi. Tabanları üçgen olan prizmalar, aynı zamanda “ışık prizması” adını da alır.

Prizma çeşitleri nelerdir?

1- Küp

2- Dikdörtgenler prizması

3- Kare prizma

4- Silindir

5- Üçgen prizmalar

6- Düzgün çokgen prizmalar

Prizmaların ortak özellikleri nelerdir?

1- Prizma, optikte düz yüzeyleri olan ve ışığı kıran saydam bir cisimdir. Yüzeyler arası açıları uygulamaya bağlı olarak değişir.

2- Prizmalar genellikle camdan yapılır ancak tasarlanıldığı dalgaboyuna özel olarak herhangi bir saydam malzeme de kullanılabilir.

3- Tek prizma ile üstünde durduğumuz ölçü doğrusunun ancak bir tarafını görebiliriz. İki prizmayı üst üste koyarak doğrunun her iki tarafını birden görebiliriz. Bu prizmalara çift prizmalar denir. Bu tip prizmalar; ölçü alırken, bir noktadan bir doğruya inen dik doğruyu ve bir doğrudan bir noktaya çıkan dik doğruyu bulmamızı sağlar.

Sözlükte prizma ne anlama gelmektedir?

1- Işınları saptıran ve ayrıştıran, saydam maddeden yapılmış üçgen cisim.

2- Matematikalt ve üst tabanları birbirine paralel ve eşit iki çokgenden, yanal yüzeyleri de eşit ve paralel doğrulardan oluşan çok düzlemli cisim, menşur, biçme.



Kaynak: http://prizma.nedir.com/#ixzz2C8hzxrrL